Het Champagne etiket

2 minuten

Wellicht was het je nooit opgevallen, maar je kunt vaak een hoop informatie vinden op het champagne etiket. Hoe de champagne wordt geproduceerd, welk soort champagne in de fles zit, hoeveel deze is gezoet en op welke temperatuur je hem het best kunt drinken. De producent bepaalt zelf wat hij op het etiket zet, alhoewel sommige informatie verplicht is (rode cirkel).

Een fles kan op de voor-en achterkant een label hebben. In dat geval bepaalt de voorkant vaak het uiterlijk en de uitstraling van de fles en geeft je een eerste indruk, terwijl op de achterkant alle verplichte informatie staat. Er zijn producenten die kiezen voor slechts één label, waar dan wel alle informatie op moet staan.

Hieronder is de achterkant van een champagne etiket te zien. De informatie waar getallen met rode cirkels bij staan, zijn verplicht op het etiket. Dit mag dus zowel op de voor- of achterkant staan.

Champagne etiket William Saintot
  • 1. Naam van de producent, het champagnehuis of het merk. Het woord 'Champagne' moet altijd duidelijk op de fles staan. 
  • 2. Algemeen verhaal over deze champagne, het merk of de producent. Bijvoorbeeld informatie over de producent, de druiven, de wijnstokken of vinificatiemethoden
  • 3. De specifieke kenmerken van deze cuvée. Een Prestige is de ‘meest prestigieuze’ champagne van het huis. Hier kan ook Millésime (vintage) of Rosé staan bijvoorbeeld.
  • 4. De categorie van dosage. Lees hier meer over dosage.
  • 5. Classificatie van de wijngaarden. Binnen de Champagne bestaan de categorieën Grand Cru, Premier Cru en de gewone dorpen. Lees meer.
  • 6. Het jaar, of in de meeste gevallen, de jaren waarin de druiven zijn geoogst.
  • 7. De datum van botteling. Dit is de datum waarop de stille wijn in de fles wordt gedaan.
  • 8. De dégorgement datum geeft aan wanneer de fles zijn definitieve kurk kreeg. De tijd tussen de botteling en de dégorgement, is de tijd die de champagne in de kelder heeft gelegen.
  • 9. De categorie van dosage staat al aangegeven op de fles. Sommige producenten kiezen ervoor het precieze dosage te vermelden. In dit geval 6,5 gram suiker per liter. Lees hier meer over dosage.
  • 10. De optimale temperatuur om de champagne te drinken.
  • 11. De inhoud van de fles. In l, cl of ml.
  • 12. De handelsnaam van de producent met de gemeente waar het hoofdkantoor gevestigd zit.
  • 13. Vermelding van “het drinken van alcoholische dranken tijdens zwangerschap, zelfs in kleine hoeveelheden, kan schadelijk zijn voor de gezondheid van het kind.” Of het logo.
  • 14. Batchnummer, dat voornamelijk belangrijk is voor de producent.
  • 15. Vermelding van allergenen en conserveermiddelen.
  • 16. Het officiële ‘kenteken’ van de producent. De letters zeggen wat over de manier van productie. Lees hier meer over de betekenis van deze letters en cijfer.
  • 17. Land van herkomst. Ook vaak gezien als “Produit de France”
  • 18. Alcoholpercentage.
  • 19. Logo van de Vignerons Indépendants, een wijnbouwvereniging die staat voor de (kleine) onafhankelijke wijnbouwer. Een aangesloten wijnbouwer verbouwt en produceert zijn eigen wijnen met respect voor het terroir en passie voor wijn.
  • 20. De Haute Valeur Environnementale (HVE), is een milieucertificering, gereguleerd door de wet. Er zijn drie niveau’s, waarin niveau 3 de hoogst haalbare niveauwaarde is. Om een HVE-certificering te ontvangen, moet aan een hoop eisen worden voldaan met betrekking tot duurzame landbouw en een milieuvriendelijke aanpak. Lees hier meer over HVE.

BUT FIRST CHAMPAGNE

*Al onze artikelen zijn geschreven op basis van onze persoonlijke ervaring, die wij graag met jullie delen! Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten !